OSVRT NA

Poštovani roditelji
U utorak 25. rujna 2018. god. s početkom u 17 sati organiziran je informativni roditeljski sastanak u Montessori grupi.
Nakon uvodnog dijela i međusobnog upoznavanja, izložili smo pomoću, power point prezentacije kratak teoretski osvrt o Montessori pedagogiji, načelima, ciljevima i vrijednostima koje promovira. Naglasile smo činjenice koje potvrđuju da je upis djeteta u alternativni Montessori program na tragu ideje M. Montessori da je „Samo najbolje dovoljno dobro za dijete“. Te činjenice su među ostalima: pripremljena okolina prilagođena potrebama djece, kompletan osnovni Montessori pribor i educirane odgojiteljice, te pozitvne povratne informacije od roditelja i učitelja nakon polaska Montessori djece u školu.
Filmom koji prikazuje djecu u različitim situacijama u grupi, roditeljima smo približile period prilagodbe. U filmu se može vidjeti kako djeca reagiraju na različite situacije u grupi, kako komuniciraju s drugom djecom i odgojiteljicama, kako koriste pribor ili prihvaćaju neka pravila…
Zaključili smo kako je prilagodba kompleksan i stresan period za dijete, roditelje i odgojiteljice i da je vidljivo da je period prilagodbe u našoj grupi prošao vrlo dobro.

Podsjetile smo roditelje na važnost dobre komunikacije koju treba poticati i razvijati kroz individualne i druge oblike roditeljskih sastanaka. U studenom 2018. godine planiramo tematski roditeljski sastanak na kojem ćemo prezentirati način rada s djecom po područijima rada. U prosincu i ožujku imaćemo druženja povodom blagdana i rođendana vrtića. Individualni roditeljski sastanci su srijedom u 16,30h., po potrebi i nekim drugim danom. Dobro je najaviti individualni sastanak nekoliko dana ranije.
Osim roditeljskih sastanaka vrlo važan oblik komunikacije je kutić za roditelje koji je dobro redovito čitati, jer se tu nalaze važne obavijesti o radu grupe.
Roditelje novoupisane djece upoznali smo s načinom proslave rođendana koji je važan dan u životu djeteta i u Montessori grupi se posebno obilježava. Potrebno je donijeti fotografije djeteta iz prethodnih životnih perioda i različitih situacija, imena djedova i baka, omiljenu igračku ako je ima i ako je sačuvana, prvu odjeću, cipelice i sl…. sve ono što će nam pomoći da dijete primjereno svojoj dobi shvati rast i razvoj i tijek svog života.
Montessori odgojiteljice